Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως

Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η κυβέρνηση υποτιμά τα μεγάλα προβλήματα των προσφύγων και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία αντιπεριφερειάρχης καλεί υπουργούς για να συντονίσει το κυβερνητικό έργο.

Μεταξύ των υπουργών βρέθηκε και ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Θυμίζουμε ότι για το συντονισμό του μεταναστευτικού κατά σειρά η κυβέρνηση δημιούργησε αρχικά νέο Υπουργείο, μετά (ως δώρο στους ΑΝΕΛ) θέση αν. γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μόλις πριν 20 ημέρες νέα ειδική γραμματεία που, αν δεήσει να στελεχώσει, θα ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρ όλα αυτά το προσφυγικό ζήτημα υποβιβάζεται σε ζήτημα που αφορά το Πεδίο του Άρεως. Καμία αναφορά στα νησιά, καμία αναφορά στη διαδικασία ασύλου, καμία νύξη για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση όφειλε να έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών. Όφειλε να έχει βρει χώρους και να έχει θέσει σε λειτουργία τις απαραίτητες δομές. Όφειλε να έχει απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες που κατά χιλιάδες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

Αντί γι αυτό αποφασίζει τώρα, λίγες μέρες πριν μπει ο Αύγουστος, να κάνει βόλτες σε γήπεδα και στρατόπεδα καταλήγοντας σε κατασκηνώσεις πιθανόν για να συνδυάσει τη δουλειά με τη διασκέδαση.

Ας απαντήσει όμως έστω και τώρα.  Ο σχεδιασμός της αφορά τους 500 ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που κατέλυσαν λόγω της δικής της αβελτηρίας στο Πεδίο του Άρεως, ή τους χιλιάδες των οποίων έχει κάνει το βίο – αβίωτο;