Με αφορμή την καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου για κακομεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


Είναι γενική αρχή ότι όλες οι επίσημες καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται και να δίνονται επίσημες απαντήσεις από τα αρμόδια όργανα της συντεταγμένης πολιτείας.

Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση για την καταγγελία των «Γιατρών του Κόσμου» για κακομεταχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων από αστυνομικούς στη Λέσβο. Ούτε από το υπουργείο Μετανάστευσης ούτε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.   Η σιωπή τους είναι αδιανόητη.

Απαιτείται άμεση διερεύνηση και καταλογισμός των ευθυνών όπου, και αν, υπάρχουν. Έτσι προστατεύεται το κύρος της Αστυνομίας και δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Θυμίζουμε τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων αλλά και της τότε κυβέρνησης όταν δημοσιοποιήθηκε βίντεο από το βασανισμό – εξευτελισμό δυο αλλοδαπών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας το  2006. Τώρα καταγγέλλεται ότι αστυνομικός έσπασε το κινητό ασυνόδευτου ανήλικου για να μη βιντεοσκοπηθεί το περιστατικό.

Θυμίζουμε ότι το 2011, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα μεγάλα λόγια για προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να συνοδεύονται και από έργα.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει  ότι είναι πολύ καλή στη θεωρία. Ας περάσει και στην πράξη. Εκεί θα κριθεί.