Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10 Δεκεμβρίου), εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ας επαναλάβουμε ακόμη μία φορά το αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.
Σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1948, η γενικευμένη κρίση ανθρωπιστικών αξιών, η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η απαξίωση της αξιοπρέπειας, οξύνονται αντί να μειώνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εμείς ως σοσιαλιστές και δημοκράτες αναγνωρίζουμε το χρέος μας για καθημερινό αγώνα ώστε το μήνυμα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνει παγκόσμιο κεκτημένο.
 
Παλεύουμε με θεσμικές προτάσεις ώστε κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στη χώρα μας να απολαμβάνει δικαιώματα “χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση”.
 
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την υποβάθμιση της σημασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε ευκαιρία διαφυγής για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.
Η δημοκρατία πραγματώνεται όταν όλες οι ομάδες του πληθυσμού αποκτούν πρόσβαση στα δικαιώματά της. Οι μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ρομά, τα ΑΜΕΑ, τα άτομα της LGBT, οι ηλικιωμένοι και οι νέοι στη χώρα μας δικαιούνται την ισότητα στην πράξη.  Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» στην καθημερινή προάσπιση των δικαιωμάτων τους για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες.

 

«Σεβασμός στη διαφορετικότητα – Αλληλεγγύη – Ισότητα»