Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την συνάντηση της Προέδρου του Φώφης Γεννηματά με τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τον κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποτελούμενης από τους: Βασίλη Αλεξανδρή (Αθηνών), Βαλεργάκη Νίκο (Θεσσαλονίκης), Σταματογιάννη Γιώργο (Πειραιά), Κατσαρό Δημήτρη (Λάρισας), Παπάκο Νίκο (Πάτρας), Κωστογιάννη Δημήτρη (Τρίπολης), Αθανασίου Θανάση (Καβάλας) και Νικολόπουλο Παναγιώτη (Κορίνθου).

Θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ των προτάσεων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται προς ψήφιση αύριο Τετάρτη στην Βουλή.
Η Πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε προς τους Προέδρους  των Δικηγορικών Συλλόγων τη πάγια θέση του Κινήματος, για την ανάγκη αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής  Δικονομίας ως μια στρατηγική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στη επιτάχυνση της πολιτικής δίκης με τη ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα επανέφερε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σε επί μέρους διατάξεις όπως αυτές είχαν εκφρασθεί τον Νοέμβριο του 2014 ως ακολούθως:

  1. Τη διατήρηση της εμμάρτυρης απόδειξης κι της προφορικής συζήτησης με την παρουσία δικηγόρων.
  2. Τη διατήρηση της σειράς στον πίνακα κατάταξης των πλειστηριασμών των απαιτήσεων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των δικηγόρων στην αναγκαστική εκτέλεση.
  3. Την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, που δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
  4. Την πλήρη κατάργηση της προσωπικής κράτησης.
  5. Την προστασία της κύριας κατοικίας και την απάλειψη της αόριστης εξουσιοδότησης περί διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  6. Την ενίσχυση της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης.
  7. Τη διατήρηση της αρμοδιότητας εκδίκασης των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας στα ειρηνοδικεία.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας του Κινήματος Στέφανος Ξεκαλάκης, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος εισηγητής του Νομοσχεδίου και Γιώργος Αρβανιτίδης Υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Κ.Ο, ο Νίκος Μήλης Γραμματέας του Τομέα Επιστημόνων,  ο Δημήτρης Μάντζος μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Κανελλόπουλος πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαριλάου Τρικούπη 50).