Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την εκπαίδευση, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Δεν περίμενε κανείς την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συμπεράνει την καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δύο χρόνια δεν ακούν κανέναν.

Αφενός οι ιδεοληψίες τους κατέστρεψαν ό,τι με κόπο είχε χτιστεί. Αξιολόγηση, Ολοήμερο Σχολείο, Πανεπιστήμιο ανοιχτό στον κόσμο και την οικονομία, συνέργειες δημόσιου με ιδιωτικό τομέα. Όλα έγιναν εστίες λυσσαλέας μάχης για να αποδείξουν δήθεν την αριστερή τους ιδεολογία.

Αφετέρου η ανικανότητά τους δεν έδωσε καμία νέα προοπτική στο ελληνικό σχολείο. Ένα φαιδρό σύστημα επιλογής Διευθυντών που κατέπεσε και αυτό στο ΣΤΕ, μια αντίληψη για χαλαρό σχολείο με υποβάθμιση όλων των προγραμμάτων, η απέχθεια για τη διασύνδεση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με την αγορά. Όλα οδήγησαν σε βαθιά υστέρηση την Παιδεία μας.

Και δυστυχώς δύο χρόνια η αντίληψη ότι η Παιδεία αποτελεί προσωπικό προνόμιο του κάθε Υπουργού Παιδείας που ανακοινώνει το «δικό του» εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στον προηγούμενο Υπουργό κο Φίλη τα είχαμε επισημάνει όλα από νωρίς και συμμετείχαμε με προτάσεις στον εθνικό διάλογο που προσπάθησε να κάνει. Καμία αντίδραση από τον Υπουργό που βαθμολογήθηκε με άριστα από τον πρωθυπουργό μόλις τον Σεπτέμβριο. Ο διάλογος κατέρρευσε.

Ο νέος Υπουργός κος Γαβρόγλου οφείλει να λειτουργήσει με θεσμικό τρόπο. Να προχωρήσει επιτέλους στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβούλιου Παιδείας. Να καταλήξουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι στο ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές τους προτεραιότητες καθώς όσα λένε τώρα είναι τα ίδια που αντιπάλευαν και υπονόμευαν στο παρελθόν, διχάζοντας μάλιστα   τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Εμείς είμαστε πάντα παρόντες στον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο με το νέο προγραμματικό μας πλαίσιο για την παιδεία.

Σε μια χώρα που έπρεπε να δημιουργεί συναινέσεις και να χτίζει σε νέα βάση την παιδεία της, όπως εμείς προτείνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να απομακρύνει τους εφιάλτες του δικού του παρελθόντος. Όμως έτσι καταδικάζει όλη τη νέα γενιά και τη χώρα.