ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πρωτοφανής επίθεση κατά του σύγχρονου δημόσιου σχολείου συνεχίζεται και μάλιστα εις βάρος των παιδιών και των οικογενειών που το έχουν περισσότερο ανάγκη μιας και δεν μπορούν να διαθέσουν από το εισόδημά τους για επιπλέον εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους στερεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας είναι που κατάργησαν τα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα, μείωσαν τις ώρες των καινοτόμων μαθημάτων, αποδόμησαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, κατάργησαν  4.000 οργανικές θέσεις δασκάλων υπεύθυνων Ολοήμερου, υποβάθμισαν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα δημόσια ΙΕΚ, κάνουν κανόνα την «αγοραπωλησία» ελπίδας για δήθεν νέους διορισμούς και δήθεν ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.

Τώρα ήρθε και η σειρά των δομών εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει την «τέταρτη» !!! νομοθετική ρύθμιση  για τα στελέχη εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης  της, αποκαλύπτοντας την ανικανότητα και την επικινδυνότητα της. Η λυσσαλέα προσπάθειά της για έλεγχο της διοίκησης της εκπαίδευσης και της «τιμωρίας» 9.000 περίπου στελεχών της εκπαίδευσης, την οδηγούν στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου που το καθορίζουν οι ιδεοληψίες, ο συγκεντρωτισμός, οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί.

Ο Υπουργός της Παιδείας υποβαθμίζει τα αντικειμενικά αξιοκρατικά προσόντα στην επιλογή των εκπαιδευτικών στελεχών. Καταργεί χρήσιμες υποστηρικτικές δομές και θεσμούς για την υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, τους Σχολικούς Συμβούλους κ.α. Η λαϊκίστικη πολιτική για τον περιορισμό του χρόνου υπηρέτησης των ικανών στελεχών, δεν υπάρχει σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα σε όλο τον κόσμο και επιλέγεται ως μέτρο «εκκαθάρισης» στη διοίκηση και παιδαγωγική  καθοδήγηση της εκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας εισάγει με διάφορα θολά τερτίπια και με διατυπωμένη την αντισυνταγματικότητα των επιλογών του την αξιολόγηση.  Ναι, Ναι !!! αυτήν που με βδελυγμία αποκήρυτταν τα συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο παρελθόν και με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές  «μπλόκαραν».

Η σημερινή κυβέρνηση δέσμευσε και την Παιδεία μέσα στις σκληρές μνημονιακές υποχρεώσεις και τις υπηρετεί με πίστη και με αυτό το νομοσχέδιο ενώ η κυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ είχε διαπραγματευτεί την εξαίρεση της Παιδείας από το Μνημόνιο.

Πλέον δεν μας κάνει τίποτα εντύπωση σε όσα αποφασίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί έχουν ένα μόνο κριτήριο, δεν διστάζουν να διαλύσουν ό,τι δεν ελέγχουν κομματικά. Αλλά μας θλίβει το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά τραυματίζουν δίχως καμία ενοχή την δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το Νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει στη Βουλή με την μορφή επείγοντος, δίχως εξαντλητικό διάλογο και δίχως ουσιώδεις διορθώσεις. Εμείς πιστέψαμε και πιστεύουμε  σε μια κοινή εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση, σε ένα κόσμο που αλλάζει, σε μια Ευρώπη που διεκδικεί την κοινωνία της γνώσης και την ποιότητα στη εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έναν αιώνα πίσω.