Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

Το σχέδιο νόμου  του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων επιβεβαιώνει  την ανικανότητα, την  προχειρότητα, την αποσπασματικότητα και την ιδεοληψία που διακατέχει  τα στελέχη και την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πριν προλάβει «να στεγνώσει το μελάνι» του σχεδίου είχαμε δια της  δημοσιογραφικής  οδού  από τον Υπουργό την αλλαγή της στενόμυαλης διάταξης της συνδικαλιστικής ομάδας του Υπουργείου για την απαγόρευση των δυο συνεχόμενων  θητειών Διευθυντή στο  ίδιο σχολείο.

Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου αποκαλύπτει  την εμμονή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας  στη ρήση Μπαλτά «πως η αριστεία είναι ρετσινιά», με τη νέα  εφαρμογή πως «η εμπειρία διοίκησης είναι αμαρτία».

Για να ξεφύγει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τις αποφάσεις του ΣτΕ  που κήρυξε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο επιλογής , «βαπτίζει το κρέας ψάρι» και από την «πίσω πόρτα» τοποθετεί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους εκλεκτούς της. Η αντίληψη του  ελέγχου της διοίκησης  και της περιφρόνησης των αποφάσεων της δικαιοσύνης σε όλο τους το μεγαλείο!

Θα έχει ενδιαφέρον  να δούμε ,μετά την εφαρμογή αυτής της διάταξης του νόμου ,πόσοι σημερινοί υπηρετούντες  Διευθυντές θα τοποθετηθούν και Πρόεδροι των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Δυστυχώς και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι κατώτερη των περιστάσεων ,διαχειρίζεται επικοινωνιακά  τα  ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας μας «πουλώντας» ελπίδες   στη νέα γενιά  και  εξαγγέλλοντας αυταπάτες στους γονείς  και στην ελληνική κοινωνία.

Εμείς επισημαίνουμε για άλλη μια φορά πως για την αντιμετώπιση των  σοβαρών  προβλημάτων  της Παιδείας χρειάζονται σοβαρές πολιτικές, με διάλογο και συναίνεση.                        Να αξιολογηθεί και να διορθωθεί όπου χρειάζεται ο Νόμος 3848/2010 του ΠΑΣΟΚ ,που έλυνε όλα τα σημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την Κυβερνητική πολιτική.                                                                                                                                                                 Επιμένουμε πως η επιλογή στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης πρέπει να έχει  ως προτεραιότητες τη μοριοδότηση της επιστημονικής και  παιδαγωγικής συγκρότησης, τις  διοικητικές  ικανότητες, τις διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής και να δίνει ευκαιρίες στους νεότερους  εκπαιδευτικούς. Επιμένουμε  να σταματήσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την διχαστική ,δημαγωγική,  αξιολογική έκφραση γνώμης  των συλλόγων διδασκόντων που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Επιμένουμε να αποσύρει  , τις ιδεοληπτικές ,στενόμυαλες και αντι- επιστημονικές προτάσεις –ρυθμίσεις του εισαγόμενου νομοσχεδίου.