Ανακοίνωση της Εισηγήτριας Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με το σχέδιο νόμου «για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό» και τις δηλώσεις του αρμόδιου Αν. Υπουργού

Με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες του ποδοσφαίρου, επισημαίνουμε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η διεθνής παρουσία του ελληνικού αθλητισμού. Πρόκειται για επιθυμία που εκφράζει το φίλαθλο κόσμο και ανταποκρίνεται στην μακρά παράδοση, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να μπει τέλος στη διαφθορά και την ανομία. Αναρωτιόμαστε όμως εάν τα δεινά που έχουν επικαθίσει στο χώρο του αθλητισμού, και ιδίως του ποδοσφαίρου, λύνονται μόνο με τα «αποφασίζουμε και διατάζουμε» του εκάστοτε Υπουργού όπως προτείνει ο κ.Κοντονής.

Αναρωτιόμαστε εάν τα αληθή κίνητρα των προωθούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι εν τέλει πράγματι η αντιμετώπιση της βίας ή η συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του Υπουργού. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την παντελή έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων (π.χ. μέσω εισήγησης ανεξάρτητων οργάνων) που θα επιτρέπουν την δίκαιη και αναλογική μεταχείριση όλων, κατά την εφαρμογή των σχετικών κυρωτικών διατάξεων;

Για το καλό του αθλητισμού η πολιτεία οφείλει να αφουγκραστεί το αίτημα του φίλαθλου κόσμου και επεξεργαστεί θεσμικές λύσεις ώστε να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του ποδοσφαίρου, χωρίς όμως να μας απομονώσει από τη διεθνή αθλητική οικογένεια.

Σε διαφορετική περίπτωση η πολιτική ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.