Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή την δικαίωση των εργατών γης της Μανωλάδας απο το ΕΔΑΔ

 
Η απόδοση δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι “καλή είδηση”.  Η δικαίωση των εργατών γης της Μανωλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ε.Ε. για την χάραξη ρεαλιστικής, βιώσιμης και δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

 
Το “δεδικασμένο” της Μανωλάδας διευρύνει ορθά την έννοια του trafficking και δίνει τα νομικά εργαλεία για την δικαιότερη οργάνωση της απασχόλησης στον αγροτικό, και όχι μόνο, χώρο σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην χώρα μας η οργάνωση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην ύπαιθρο είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Είναι διπλή υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους της υπαίθρου, τον αγροτικό κόσμο της χώρας και τους εργάτες γης ανεξάρτητα από την καταγωγή τους. Είναι ηθική και νομική υποχρέωση απέναντι και στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που κατέφυγαν στην χώρα μας.

 
Όμως η χτεσινή δήλωση του κ. Κοντονή δεν θύμιζε Υπουργό Δικαιοσύνης. Ήταν δήλωση κομματικού κομισάριου υπεύθυνου για την προπαγάνδα. Έδειξε το ήθος του ανδρός και την αντίληψη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνδυαζόμενη με την καθημερινή κατάρρευση του κράτους δικαίου  στην αντιμετώπιση των προσφύγων έδειξε απύθμενο θράσος και κυνισμό.

 
Για την αποκατάσταση της αλήθειας θυμίζουμε ότι ακριβώς μετά την δολοφονική επίθεση στην Μανωλάδα το Υπουργείο Εσωτερικών εφάρμοσε τον νόμο 3386/05 προστατεύοντας και στηρίζοντας τους μετανάστες χορηγώντας άδεια διαμονής που αφορά τα “θύματα εμπορίας ανθρώπων”.  Αυτό που δέχτηκε η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε το  δικαστήριο της Πάτρας και για αυτό το λόγο καταδικάστηκε η χώρα μας. Για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

 
Η δήθεν λύση που προώθησε η κυβέρνηση έχει αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Μανωλάδα δεν έχει αλλάξει. Σε ολόκληρο το νομό Ηλείας μόνο 103 παράτυποι μετανάστες αξιοποίησαν το 2016 την τροπολογία Μπαλαούρα. Στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει ούτε καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ούτε υποστήριξη των αγροτών και των μεταναστών.  Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επισημάνει από την ψήφιση της σχετικής διάταξης τη δυσκολία εφαρμογής της αλλά και τον κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες “δουλεμπορίου” ή, όπως ορθά έκρινε η χτεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ και καταδικάστηκε η χώρα μας, συνθήκες “καταναγκαστικής εργασίας” (forced labour).

 

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν πολλά “μέτρα και σταθμά”. Σε κάθε περίπτωση λίγη σεμνότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.