Με αφορμή το φιάσκο  του προγράμματος  απασχόλησης ανέργων στις προσφυγικές δομές μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Παρέδωσαν, λόγω της ανικανότητας τους, την οικονομική διαχείριση των δράσεων για το προσφυγικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις διεθνείς ΜΚΟ. Αποφάσισαν να κάνουν το μοναδικό που γνωρίζουν καλά: Προσλήψεις.

Οι προσλήψεις ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τις προσφυγικές δομές είναι ακόμη ένα παράδειγμα για την προχειρότητα, την ανοργανωσιά και, εκ του αποτελέσματος, τον κυνισμό που τους διέπει. Τα Υπουργεία Άμυνας, Εργασίας και Μετανάστευσης εμπαίζουν τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους ανέργους. Προσβάλουν την λογική και την αξιοπρέπεια .

  1. Προκήρυξαν πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων σε προσφυγικές δομές μέσω δήμων χωρίς να έχουν προβλέψει ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την λειτουργία των δομών φιλοξενίας που συνεχίζουν, στην συντριπτική τους πλειονότητα, να λειτουργούν ως προσωρινές δομές υπό την διοίκηση του στρατού.
  2. Δεν συνυπολόγισαν ότι για τις ίδιες δράσεις εντός των Κέντρων Φιλοξενίας χρηματοδοτούνται άλλοι φορείς.  Δημιούργησαν διοικητικό και οργανωτικό χάος.
  3. Κατένειμαν αδιαφανώς τις θέσεις εργασίας σε δομές φιλοξενίας και δήμους προφανώς μετρώντας το πολιτικό όφελος από τις σχετικές προσλήψεις και όχι την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης τους.
  4. Σχεδίασαν βάσει των αριθμών των φιλοξενουμένων στις δομές τον Ιούνιο του 2016.  Από τους 26.000 περίπου πρόσφυγες, που φιλοξενούσαν οι δομές της ενδοχώρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα όταν προκηρύχθηκε, σήμερα φιλοξενούν λίγο πάνω από 10.000.
  5. Σήμερα 320 εργαζόμενοι σε 5 δήμους του προγράμματος, χωρίς καμία δική τους ευθύνη, δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας γιατί πολύ απλά οι δομές της περιοχής τους έχουν κλείσει.
  6. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποδοχή των προσφύγων επέλεξαν για επικοινωνιακούς λόγους να αξιοποιήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ αφαιρώντας ουσιαστικά πόρους από το κοινωνικό κράτος, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την καταπολέμηση της ανεργίας. Σπατάλησαν χωρίς αιδώ 17 εκατομμύρια ευρώ μόνο και μόνο για να «πουλήσουν εξυπηρέτηση» σε δημάρχους.

Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η αξιοπρέπεια  είναι άγνωστες έννοιες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μόνο προπαγάνδα, δημόσιες και πελατειακές σχέσεις, και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Είναι κατώτεροι των περιστάσεων.