Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δύο μόλις ημέρες μετά τις επιπόλαιες μεγαλοστομίες της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, εκδόθηκε χθες βράδυ το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών με την συμφωνία όλων των υπουργών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Έλληνα.

Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα στις διατυπώσεις του κείμενα σχετικά με το θέμα. Ένα κείμενο που επιβεβαιώνει και επεκτείνει τις κυρώσεις.

Μήνες τώρα, από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, η Ελλάδα, χωρίς περιττά λόγια, έχει ουσιαστική συνεισφορά στην ορθολογική, μετριοπαθή και επί της ουσίας αποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ στο μείζον αυτό ζήτημα. Χωρίς να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ΕΕ και χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο επιπόλαιος «τσαμπουκάς» και η πλήρης υπαναχώρηση μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξιοπιστία της χώρας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων, αλλά και έναντι της Ρωσίας που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει κάθε λέξη.

Επιπλέον, δόθηκε ένα κακό δείγμα για το πως εννοεί την «σκληρή διαπραγμάτευση» η νέα Ελληνική Κυβέρνηση.

Ας ελπίσουμε στο εξής η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής να γίνεται σοβαρότερα.