Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ

Η άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή για κύρωση την τροποποίηση – παράταση της «Κύριας  Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» που συνδέει την Ελλάδα με το EFSF  και άρα με την ευρωζώνη, προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά κοροϊδίας απέναντι στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και το Σύνταγμα της χώρας.

Η νέα ιδέα της κυβέρνησης είναι αντί η Βουλή να ασκήσει τη νομοθετική της αρμοδιότητα να ακολουθηθεί η διαδικασία τους άρθρου 142Α, δηλαδή να διεξαχθεί μια σύντομη συζήτηση στην οποία λαμβάνουν το λόγο μόνο ο Πρωθυπουργός για  δέκα λεπτά και οι αρχηγοί των κομμάτων για πέντε λεπτά ο καθένας!  Ούτε καν μια προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων! Και φυσικά χωρίς δικαίωμα λόγου των βουλευτών, χωρίς ψηφοφορία και χωρίς να παράγονται νομικά αποτελέσματα.

Επειδή δημοσιογραφικά η «Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» ονομάζεται χάριν συντομίας «δανειακή σύμβαση», η κυβέρνηση – εκβιάζοντας δημόσιους λειτουργούς με την απειλή του κινδύνου να μείνει η χώρα ξεκρέμαστη – προβάλλει έναν παιδαριώδη  ισχυρισμό. Ότι μια ιδιόμορφη και πολύπλοκη σύμβαση όπως η Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης, που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και συνιστά τη νομική βάση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μια σύμβαση  που έχει συναφθεί το 2012 δυνάμει ειδικού νομού και είχε παραταθεί το Δεκέμβριο του 2014 πάλι δυνάμει ειδικού νόμου, μπορεί να παραταθεί ως κοινή και απλή δανειακή σύμβαση, όπως χιλιάδες άλλες που έχει συνάψει διαχρονικά το ελληνικό δημόσιο, με μόνη την υπογραφή του υπουργού οικονομικών.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα και αποφεύγει τη Βουλή γιατί  φοβάται τις αντιδράσεις βουλευτών της αλλά και υπουργών και γιατί θέλει να συντηρεί το ψέμα ότι αυτή δεν δεσμεύεται από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπερψήφισε αυτά που κατηγορούσε.

Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνταγματική  νομιμότητα.

Στο εσωτερικό της χώρας οι  ίδιοι οι  πολίτες θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, στην πράξη, την βαριά κοροϊδία. Τα φούμαρα και το μπαλαμούτι επί της ουσίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση, αρνούμενη να αναλάβει τις αναγκαίες δεσμεύσεις με συνταγματικά νόμιμο τρόπο αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας γιατί τροφοδοτεί τη δυσπιστία κυβερνήσεων και θεσμών. Δυστυχώς η κυβέρνηση – ακόμη και τώρα –  εξακολουθεί να νομίζει ότι διεθνής διαπραγμάτευση σημαίνει θεσμικά τεχνάσματα, ακκισμοί, συνεντεύξεις για εσωτερική κατανάλωση, συνεχές άνοιγμα περιττών μετώπων με άλλα κράτη και ευρωπαϊκούς θεσμούς.