Ανακοίνωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τις τουρκικές προκλήσεις

Με τις δηλώσεις του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, επαναλαμβάνονται οι διαχρονικές μονομερείς αξιώσεις της Άγκυρας ενάντια στην εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, καταφανώς κατά παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Η πάγια πρακτική αμφισβήτησης, που σε ό,τι αφορά το Αιγαίο εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1930, δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην περιοχή, αλλά και ψευδείς   εντυπώσεις και σύγχυση στο διεθνή παράγοντα, με χαρακτηριστική περίπτωση την αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου και την μετέπειτα διόρθωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Ερντογάν με την επικράτηση του στο πραξικόπημα βρίσκεται σε μια κατάσταση  μέθης εσωτερικής πολιτικής κυριαρχίας. Οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της ιδεολογικοπολιτικής του φυσιογνωμίας, αλλά και της επιθετικής τακτικής που ακολουθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εντός και εκτός συνόρων επιθετικότητα του, μάλιστα,  εντείνεται μετά και την αποτυχία της Τουρκίας να καταστεί ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου. Κι αυτή η στάση προκαλεί ανησυχίες κι επιβάλει επαγρύπνηση. Και δεν πρέπει να μην προσεχθεί, πως με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης , που περιλαμβάνει όμως και τη γενέθλια πράξη της τουρκικής δημοκρατίας, συν τοις άλλοις, ο κ.Ερντογάν κλιμακώνει ανοιχτά την επίθεση του στο κεμαλικό κράτος και τον ιδρυτή του.

Ταυτοχρόνως, με την αμφισβήτηση των Συνθηκών Λωζάνης αλλά και των Παρισίων, με την οποία τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία, η Τουρκία στρέφεται και εναντίον της διεθνούς κοινότητας, αφού οι συνθήκες αυτές είναι διεθνείς κι όχι διμερείς. Και ως τέτοιες πρέπει να επισημαίνονται και να καταδικάζονται η προκλητή στάση  και οι απόπειρες παραβίασης τους από την Τουρκία

Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουμε   την έντονη ανησυχία μας και καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα όπως της αρμόζει, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής που η Ελλάδα έχει χαράξει και εφαρμόζει επί δεκαετίες, δείχνοντας τη δέουσα προσοχή και αποφεύγοντας ιδεοληψίες και επιπολαιότητες.