Άρθρο Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα Αγορά

Το ΠΑΣΟΚ ως θεματοφύλακας των μεγαλύτερων κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης
ανέλαβε μια τεράστια ιστορική ευθύνη. Να κρατήσει όρθια τη χώρα όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 1929 και μετά. Επιτέλεσε επί πέντε χρόνια το καθήκον του καταθέτοντας χωρίς φειδώ ολόκληρο το πολιτικό κεφάλαιο του.
Οι προκλήσεις όμως των καιρών παραμένουν μεγάλες. Τώρα που η χώρα βρίσκεται πάλι σε κινούμενη άμμο πρέπει να συμπράξουν όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου, χωρίς ρεβανσισμούς και καιροσκοπισμούς, ώστε να επιλέξουμε το  δρόμο που οδηγεί τη χώρα οριστικά στην έξοδο από την εποχή της κρίσης.
Σε αυτήν την κρίσιμη φάση δήλωσα παρούσα.
Γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι στην πατρίδα και στις κρίσιμες αυτές στιγμές. Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει, δημιουργικά και συνθετικά, στη ανάδειξη του δρόμου που οδηγεί τη χώρα οριστικά στην έξοδο από την κρίση αλλά και στην ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας στην πατρίδα μας.
Αυτή τη στιγμή στο μυαλό όλων των συμπολιτών μας προτεραιότητα έχει να σταματήσει η αβεβαιότητα για τη χώρα. Μια αβεβαιότητα, διαλυτική για την οικονομία μας, που επιτείνεται  από την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και την αμφιθυμία της Κυβέρνησης αλλά και από μια σταθερά παρελκυστική πολιτική της συντηρητικής Ευρώπης.
Αυτός ο κύκλος πρέπει να τελειώσει!
Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα έναν ευρύ διάλογο για δυο κρίσιμα θέματα. Για την, από τον Νοέμβριο του 2012, πολιτική δέσμευση των εταίρων μας για μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους και για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα σε όλα τα επίπεδα.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, θα διατυπώσουμε όπως πάντοτε τεκμηριωμένες και υπεύθυνες προτάσεις για τα κρίσιμα αυτά θέματα και θα στηρίξουμε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματικά προοδευτικό πρόσημο για την πατρίδα μας.
Από την άλλη όμως, τώρα, μετά από πέντε δύσκολα χρόνια, χωρίς την πίεση της διακυβέρνησης μπορούμε να ασχοληθούμε σοβαρά και μεθοδικά με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστερής παράταξης.
Το ΠΑΣΟΚ με την αλλαγή ηγεσίας, κάνει μια νέα αρχή.
Μια δυναμική επανεκκίνηση ώστε να ανασυγκροτηθεί, να μετεξελιχθεί  και  να εκφράσει ξανά την κοινωνική βάση της Δημοκρατικής Παράταξης. Παράλληλα οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συγκόλληση των κομματιών της μεγάλης Κεντροαριστεράς.
Οραματίζομαι ένα σύγχρονο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με προσανατολισμό:
Ανοικτό για να ενώνει τους πολίτες στη βάση της αλήθειας και της ευθύνης  και να ανθίσταται στους ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς που μας δίχασαν τα τελευταία χρόνια.
Ανθρωποκεντρικό για να επιδιώκει τις κοινωνικές κατακτήσεις και όχι τις θέσεις εξουσίας.
Αναδιανεμητικό για να προασπίζεται και προάγει το κοινωνικό κράτος και όχι τον αναποτελεσματικό κρατισμό.
Αναπτυξιακό για να συμβάλει στην βελτίωση των ευκαιριών για όλους όσους θέλουν να εργασθούν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Για αυτό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια καθαρή εντολή την Κυριακή.
Ούτε η πατρίδα μας ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν χρόνο για χάσιμο. Καθαρές και οριστικές λύσεις τώρα!
Οι δημοκρατικοί πολίτες με την συμμετοχή τους στην εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δίνουν μια ισχυρή και καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή.
Ισχυρή και καθαρή εντολή ανασυγκρότησης, ανανέωσης και μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο φορέα της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας που θα γίνει ξανά ο καταλύτης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.