Τοστοίχημα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου

Διαβάζω παντού στις εφημερίδες αυτόν τον καιρό σενάρια επί σεναρίων για τον μετεκλογικό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Και ενώ κατά βαση είναι ορθό να πει κανείς ότι αυτό είναι το ζητούμενο των εκλογών, στην ουσία το πραγματικό στοίχημα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι το αν η χώρα θα ξεφύγει από τον εγκλωβισμό της στην πολιτική αβεβαιότητα, όπως αυτή προβάλλεται στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και τις διεθνείς αγορές. Γιατί αν αυτό δεν συμβεί τότε θα στραγγαλιστούν όλα τα δημοσιονομικά, μακροοικονομικά και χρηματοπιστωτικά επιτεύγματα της χώρας. Κι αυτό είναι πραγματικά κρίμα.

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός με δημοκρατική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία θα κάνει τις επιλογές του. Ούτε η πολιτική του άγαρμπου εκφοβισμού, ούτε η πολιτική του κουτοπόνηρου εφησυχασμού προσφέρουν τίποτα τώρα. Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας για το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

Την απάντηση στο πρόβλημα της χώρας δεν την δίνει η τυφλή πόλωση σε μεσαία ποσοστά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η διεκδίκηση μιας τεχνητής αυτοδυναμίας λόγω εκλογικού συστήματος. Μπορεί να τη δώσει μόνο η υπέρβαση του διχασμού σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» δυνάμεις. Μόνο η ευρύτερη συνεργασία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Αυτό που κακώς δεν έγινε το 2010 και το 2012 πρέπει να γίνει τώρα για λόγους σεβασμού στις θυσίες των Ελλήνων. Για λόγους εθνικής αυτοπροστασίας.

Γι’ αυτό λέμε πως τον καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να τον παίξει το τρίτο κόμμα, ο φορέας της τρίτης εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Η τρίτη θέση είναι βεβαίως επίζηλη. Πολλοί δηλώνουν διεκδικητές. Το ζήτημα είναι ποιος έχει την εμπειρία, τη γνώση, την δοκιμασμένη βούληση να λειτουργήσει ως εγγυητής της εθνικής στρατηγικής εξόδου από τη κρίση και επιστροφής της Ελλάδας στην ομαλότητα μιας κανονικής χώρας-μέλους της Ευρωζώνης.

Το ίδιο το μεγάλο και δυσανάλογο κόστος που έχει καταβάλει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργεί ως τίτλος αξιοπιστίας σε σχέση με όλους τους άλλους, παλιότερους και νεώτερους. Ως τίτλος αυτοκριτικής, ειλικρίνειας, εμπειρίας και συνέπειας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ. Δεν διεκδικεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμμετοχή σε μια κυβέρνηση. Κάθε άλλο. Διεκδικεί όμως το δικαίωμα να αγωνίζεται να προειδοποιήσει και να πείσει ότι υπάρχει μια και μόνη, υπεύθυνη και ασφαλής, εθνική στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το ένα βήμα μπροστά που απομένει για την αλλαγή σελίδας και όχι πολλά βήματα πίσω.