Ακούστε μας!

Σε λίγες μέρες οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες για να επιλέξουν το πολιτικό προσωπικό που θα αναλάβει την τύχη της χώρας. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια σε μια σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση. Και όπως σε κάθε πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι πάντα η αλήθεια. Γιατί η αλήθεια που όλοι μας απαιτούμε είναι πάντα δύσκολη και δυσάρεστη, ενώ το ψέμα είναι εύκολο και ευχάριστο. Και ανάμεσα στα δύο, οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν το εύκολο ψέμα που υπόσχεται παραδείσους.

Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να λέει την αλήθεια που έχει κόστος και αυτή ήταν μια επιλογή συνειδητή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι “λέμε-την-αλήθεια” τώρα, παραμονές εκλογών. Ό,τι λέγαμε από τις προηγούμενες διπλές εθνικές εκλογές, λέμε και τώρα. Η χώρα χρειάζεται μια ευρύτατη κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, γιατί κανείς μόνος του δεν μπορεί να την οδηγήσει στο ξέφωτο. Πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική και πολιτική συναίνεση και μια σταθερή εθνική στρατηγική που θα μας βγάλει από την κρίση όρθιους.

Και η μόνη εθνική στρατηγική είναι ο ασφαλής δρόμος που έχουμε προτείνει και που αργοπορημένα και με μισή καρδιά υιοθέτησε ακόμα και η πρώην αντιμνημονιακή ΝΔ, η Δεξιά της πλατείας Συντάγματος. Γιατί μετά τα Ζάππεια και τα ισοδύναμα μέτρα, μετά την ψευδαίσθηση της αυτοδυναμίας, προσγειώθηκε απότομα στην πραγματικότητα και έκανε την περίφημη κωλοτούμπα, προσχωρώντας άρον άρον στην πολιτική μας. Το ίδιο έκανε και η ΔΗΜΑΡ το 2012, αλλά νιώθωντας την πίεση της δυσκολίας, δραπέτευσε τρέχοντας με την πρώτη ευκαιρία.

Κι έτσι μείναμε μόνο με τη ΝΔ για να ολοκληρώσουμε το τελευταίο 20% της δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού είχαμε μόνοι μας ανέβει τον Γολγοθά του 80%.

Κι από την άλλη πλευρά, είχαμε τον λυσσαλέο πόλεμο του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου, ενός ετερόκλητου κράματος πολιτικών δυνάμεων που εκτείνεται από την κομμουνιστική αριστερά μέχρι τη λαϊκιστική δεξιά και τους ναζιστές. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, που εξαργυρώνει τον δικαιολογημένο θυμό των πολιτών με απειλές εντός και εκτός Ελλάδας, με “λεβεντιές” και αφορισμούς; Κι όταν βλέπει ότι οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν και ότι πλησιάζει στον στόχο του, τότε χρησιμοποιεί έναν εξίσου επικίνδυνο απλοϊκό εφησυχασμό, λέγοντας “μη φοβάστε, όλα θα γίνουν καλά, χωρίς θυσίες, χωρίς κόπο, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου”.

Κι έτσι κτίζεται ένας τεχνητός μικρομεσαίος διπολισμός, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια να ακουστεί η ψύχραιμη αλήθεια. Όμως, ανάμεσα στον άγαρμπο εκφοβισμό της Δεξιάς, που απειλεί ότι θα έρθει η απόλυτη καταστροφή, και τον απλοϊκό εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς, η Δημοκρατική Παράταξη λέμε: Ακούστε μας! Θα αφήσετε την τύχη της χώρας στα χέρια τους; Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν δεύτερες εκλογές και δεν υπάρχουν άλλοθι. Το τρίτο κόμμα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Η τρίτη εντολή. Ο εγγυτής της σοβαρότητας και της σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής αλλά της εθνικής. Αυτός ο εγγυητής δεν μπορεί να είναι ούτε οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, ούτε η “νέα ΔΗΜΑΡ” του κ. Θεοδωράκη. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, είναι η μόνη δύναμη ευθύνης που έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα κι έχει αντέξει.