«Ο τόπος χρειάζεται εθνική συνεννόηση και γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9Fm». «Δεν έμαθαν οι πολιτικές δυνάμεις από τα λάθη του παρελθόντος, αυτό που δεν κάναμε από το 2009 είναι ότι δεν ψάξαμε να βρούμε αυτά που μας ενώνουν» συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε ανερμάτιστη την κυβέρνηση, επιρρίπτοντας της ευθύνες, ότι κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, αφού όπως το 2015, έτσι και τώρα καθυστερεί παραδειγματικά.

«Η κυβέρνηση βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και επιλέγει μια ιδεοληπτική διαχείριση στη διαπραγματεύση, η οποία τελικά είναι σε λάθος βάση και εις βάρος του ελληνικού Λαού» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του Κόμματός του, απάντησε: «Είμαστε προσανατολισμένοι στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν μπορεί η Παράταξη να ανασυνταχθεί και να πρωταγωνιστήσει, εάν δεν υπάρξουν κοινωνικές «γέφυρες»  με τη νέα γενιά που σήμερα δεν έχει προοπτική και βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό και με την παραγωγική γενιά των 40ρηδων, που δεν μπορούμε να νιώσουμε εργασιακή ασφάλεια», είπε και έκανε λόγο για το πρόβλημα που προέκυψε με τα μπλοκάκια και τους 100.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους, προκαλώντας τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος.

Παράλληλα, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό στην πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει εκλογικό αντιπερισπασμό ή να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και να πάει σε εκλογές, τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος, που θα παρουσιάσει ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας». 

Αναφερόμενος στις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, σημείωσε: «Ζητήσαμε από τις συλλογικότητες και τις όμορες ιδεολογικά πολιτικές δυνάμεις, να συμμετάσχουν ισότιμα, διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους στις διαδικασίες της Συμπαράταξης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στο Συνέδριο για τη δημιουργία της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης».

Σημείωσε ακόμη ότι: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας με το Ποτάμι, τώρα όμως πρέπει να ρίξουμε το βάρος κυρίως στον πολιτικό σχεδιασμό».

Τέλος, τόνισε ότι: «στο συνέδριο θα συζητηθούν, πέραν όλων των άλλων, και οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα επιδιώξουμε», για να συμπληρώσει ότι το Κόμμα πρέπει να ξαναβρεθεί με τις κοινωνικές και τις παραγωγικές δυνάμεις που το στήριξαν διαχρονικά και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια τους γύρισε την πλάτη.

Μάλιστα, σημείωσε ότι το Κόμμα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να τους ζητήσει συγγνώμη.

Καταλήγοντας είπε πως: «Δεν θέλουμε να είμαστε ρυθμιστές, αλλά πρωταγωνιστές των πολιτικών εξελίξεων κι όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε».